White Street Loft

White Street Loft10

WORKac has recently completed its most ambitious interior to date – a 6,000 SF loft apartment that encompasses a full ground floor, half a basement and one third of a sub-basement: an “inverse triplex” for a family of four that loves to entertain.

The 6,000 sqf White Street Loft apartment encompasses a full ground floor, half a basement and one third of a sub-basement. The client, a family of four, love to entertain, and for more than four years WORKac collaborated with the family to create a new space for urban living that embraces diversity of materials and spaces, kinetic interventions to transform spaces and a highly developed sense of whimsy and the unexpected.

This full floor loft was designed for a mother and her two children. The brief included a request for accommodations for frequent guests. The planning established floor through public spaces, maximizing the daylight from the north and south facing windows, as well as private sleeping and study spaces. In this manner the family predominately lives in the generous loft space while enjoying the ability to retreat to private spaces. The design of storage and utility spaces allow open spaces to be uncluttered.

White Street Loft

The classic New York minimalist loft was considered too constraining and inflexible. The concept therefore was to divide the space into a series of programmatic “stripes” to accommodate different functions, moods and materials and break down the length of the apartment into a promenade of experiences, from most public at the front to most private in the back. This is combined with a shifting of the rear floors to allow for three full-height levels.

The stripes consist of: the Living Room at the front of the apartment, with white resin floors and a loft-lke minimalist feel; the bamboo Shaker Box which has built-in storage and Japanese-style tables set in the floor – it can double as a stage or dance floor; the Kitchen/Dining room with plum-colored concrete floors and walls and a more formal arrangement of a table for 12 to 16 and an enormous kitchen; the Media Room where curved felt-covered walls, floor and ceiling provide a comfy nook for hanging out – a kids-only sleeping loft above provides space for sleep-overs.

White Street Loft2

The Void is an indoor light shaft with a mesquite-tiled floor that accommodates the circulation as well as a “Stitchevator” (named after the family dog) carrying tired dogs, snacks or toys between levels and a translucent bridge connecting the Master to a megacloset behind; the Bedrooms zone contains two kids rooms at the top, Master at the basement level and Nanny and Guestroom at the bottom; the Skylight strip employs a number devices (glass, voids, an outdoor courtyard) to distribute light among all of the levels; the rear Garden is a small stripe of green – and chicken coop.

All of the ground-floor stripes are connected by a series of unique tables. The Dining Room table can be extended with a leaf, the Shaker Box tables can be raised or lowered, the Living Room table doubles as a chandelier and can be lowered from the ceiling. All of the tables can be joined together for huge dinners, or twice a year to form a catwalk that can connect to the stairway in the void for the fashion designer’s new collections.

White Street Loft3

A simple, rich palette of materials were selected that sit well with the existing cast iron Corinthian columns and pine carrier beam.

White Street Loft5

White Street Loft6

White Street Loft7